Joutsijärvi

Joutsijärvi on Satakunnan suurimpia järviä - vaeltajien ja luonnonystävien paratiisi 


Lähde vaellusretkelle, kun kaipaat aitoa erämaatunnelmaa ja haluat hetkeksi eroon arkisista huolista. Mitä parhaiten se käy Porin kaupungin rakennuttamalla Joutsijärven retkeilyreitillä (Porin Karhureitti). Joutsijärvi kuuluu Kokemäenjoen vesistön Harjunpäänjoen valuma-alueeseen. Järvi laskee Harjunpäänjokea myöten Kokemäenjokeen ja siitä edelleen Selkämereen.

Polkureitin pituus on 27 kilometriä ja se kiertää ympäri koko kauniin erämaajärven. Reitti kulkee paikoin hyvinkin vaativassa maastossa ja osa siitä on varustettu tunnelmallisin pitkospuin. Sen haasteisiin vastaamiseen kannattaa varata koko viikonloppu tai ainakin yksi yöpyminen. Järven eteläpuolelta löytyy myös 4,2 kilometriä pitkä luontopolku, joka on suunnattu erityisesti lapsiperheille ja helpompaa kulkua vaativille retkeilijöille. Molemmat reitit ovat käytössä ympärivuotisesti.

Joutsijärven ja Tuurujärven välissä on silta sekä kaksi venelossia, jotka erottavat järvet toisistaan. Reitin varrelta löytyy runsaasti levähdyspaikkoja ja erilaisia palveluja, kuten autiotupia, tulentekopaikkoja, kaivo, saunoja ja uimaranta.

Joutsijärven luonto on kaunista ja monimuotoista. Luonnon hiljaisuus, järvi ja upeat maisemat houkuttelevat vaeltajia ympäri Suomen ja ulkomaita myöten. Taukopaikat, hirsilaavut ja autiotuvat tarjoavat tuntumaa aitoon erämaaluontoon. 

Moottoriveneiden käyttö on Joutsijärvellä kielletty, mikä mahdollistaa rauhoittavan ilmapiirin luonnossa liikkumiseen. Joutsijärven luonto ja eläimistö harvinaisine lintuineen ja kasvillisuuksineen takaavat mieleenpainuvan luontoelämyksen. Järvellä ja sen rantavesissä pesivät muun muassa kalasääski, mehiläishaukka, varpushaukka ja nuolihaukka. 

Teksti mukailtu muuttuneita tietoja päivitellen: Kulttuurihistoriaa ja korpiluontoa -esite (Kullaan Kunta) ja Elämysten Joutsijärvi-esite (SAMK 2015)

"Varsinkin jos haluaa olla järvien lähellä kuten minä, voin suositella tätä paikkaa. Joutsijärvi on myös mukavan hiljainen paikka, koska tien melu ei kanna juurikaan järvelle ja veneilyä on rajoitettu. Muistan myös kuinka todella pilkkopimeää ja hiirenhiljaista oli viime syksynä vessassa käydessä Sisälmyksenlahden tuvalla!"     - Marko Hämäläinen (lue koko artikkeli tästä)
© valokuvaaja Tomi Glad
© valokuvaaja Tomi Glad

Lisätietoja ja käytännön vinkkejä

Reitin kunnossapito ja huolto 

 • Porin kaupunki vastaa retkeilyreitin huollosta ja mm. polttopuutilanteesta 1.7.2022 alkaen
 • Reittiin liittyvissä asioissa voi olla yhteydessä Porin Luontopajan välinevuokraamoon, puh. 044 701 1237 (avoinna arkisin klo 8.00-15.00)

Kalastusluvat 

 • Cafe Unsca. Harjulantie 6, 29340 Kullaa. Puh. 0447696453. https://www.facebook.com/CafeUnscaKullaa/

Liikkeelle kannattaa lähteä esimerkiksi täältä

 • Silokallion kurssikeskus
 • Tammen leirikeskus
 • Kylmälahden leirikeskus 

Soutuveneen vuokraus

Ota yhteyttä Porin kaupungin Luontopajan puhelinnumeroon 044 701 1237 tai käy paikan päällä Luontopajan toimipisteessä Porissa, Veturitallinkatu 7. 

Vuokramaksu suoritetaan Luontopajan kanssa samoissa tiloissa toimivan Varaosapankin kassaan joko kortilla tai käteisellä. Kuittia vastaan luovutetaan avaimet ja kerrotaan avainten palautuslaatikon sijainti.

Aukioloajat ma-pe klo 8-15, la ja su suljettu.

Hinnat (vuokra sisältää veneen, airot ja kelluntaliivin)

 • 25 euroa / vrk
 • 50 euroa / koko viikonloppu pe-su

Veneen vuokra-aika päättyy viimeisenä vuokrauspäivänä klo 12.00.


Kanootin vuokraus

Hinnat (vuokra sisältää kanootin, liivit ja melan)

 • 30 euroa / vrk
 • 5 euroa / vrk koululaisilta 
 • kanoottien kuljetus lähikuntiin sopimuksen mukaan
 • kanoottien käytön yhteydessä mahdollisuus trailerin käyttöön 20 euroa

Melonnanohjaus ryhmille (sisältää ohjauksen ja kaluston n. 2h)

 • 2h/hlö / 20 euroa (4-16 hlö.)

Lisätietoja numerosta 040 5148018 / Jouko Vajavaara