Leineperi

Elävää kulttuurihistoriaa

Viehättävä ruukinalue ei uinu historian puoliunessa, vaan elää toimintoineen sekä kädentaito- ja myyntitapahtumineen luontevasti tätä päivää osana Leineperin muuta kylää.

Leineperin eli Fredriksforsin rautaruukki on rakennettu 1700-luvun loppupuolella Kullaanjoen Katokosken rannalle. Vaihtelevia vaiheita nähnyt ruukki on ympäristöineen kunnostettu Kullaan alueen keskeiseksi nähtävyydeksi, eläväksi esimerkiksi Suomen teollistumisen ensi askelista. 

Alue on kulttuurihistoriallisesti erittäin arvokas, sillä se on maamme parhaiten säilynyt ja täydellisin ruukkikylä. Rakennusperinnettä noudattaen entisöity masuuni ja kankirautapaja entisaikaisine saha- ja sähkölaitoksineen hallitsevat kylää arvokkaasti vanhoilla paikoillaan. Seppien mökkejä ja muita rakennuksia on korjattu palvelemaan matkailijoita ja toimimaan vireänä tapahtuma-alueena sekä käsityöläis- ja yritystoiminnan näkökulmasta.

Vanha kauppa elää uutta elämäänsä Käsityötalo Sekstettinä. Savipakarista saa perinteisessä leivinuunissa paistettua aitoa maalaisleipää ja muita leivonnaisia. Savipakarissa voi tilauksesta järjestää myös juhlia ja kokouksia ruokatarjoiluineen. Mökeissä on erilaisia pikku puoteja, joissa myydään yksilöllisiä käsityötuotteita. Kotimuseona toimivassa Kotiseutu- ja museoyhdistyksen kunnostamassa Kaarlo "Kulta-Kalle" Kangasniemen synnyinkodissa voi kurkata entisajan asuntoon ja ihailla samalla hänen mittavaa palkintokokoelmaansa. Leineperin markkinoita järjestetään myös säännöllisesti ruukin alueella.